Home » Νέα Ανάλυση Δείχνει ότι το Σύμπλοκο Σακουμπιτρίλης/Βαλσαρτάνης της Novartis Βελτιώνει τον Γλυκαιμικό Έλεγχο στους Διαβητικούς Ασθενείς που Πάσχουν από Καρδιακή Ανεπάρκεια με Μειωμένο Κλάσμα Εξώθησης
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Νέα Ανάλυση Δείχνει ότι το Σύμπλοκο Σακουμπιτρίλης/Βαλσαρτάνης της Novartis Βελτιώνει τον Γλυκαιμικό Έλεγχο στους Διαβητικούς Ασθενείς που Πάσχουν από Καρδιακή Ανεπάρκεια με Μειωμένο Κλάσμα Εξώθησης

  • Μια νέα ύπο-ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη PARADIGM-HF καταδεικνύει ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μείωσε τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) (ένα δείκτη γλυκαιμικού ελέγχου) κατά 0,26% έναντι 0,16% για τον αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης εναλαπρίλη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF), οι οποίοι είχαν επίσης διαβήτη
  • Η έναρξη της ινσουλίνης μειώθηκε επίσης κατά 29% στους ασθενείς που λάμβαναν το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή με εναλαπρίλη1
  • Έως 40% των ασθενών με μειωμένο κλάσμα εξώθησης έχουν διαβήτη, γεγονός που συσχετίζεται με χειρότερες καρδιαγγειακές εκβάσεις2
  • Η νέα ανάλυση παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology

Αθήνα, 20 Απριλίου 2017 – Η Νovartis ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας νέας υπό-ανάλυσης από τη μελέτη PARADIGM-HF σε μια υποομάδα ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και διαβήτη. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η λήψη δισκίων συμπλόκου σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο, όπως εκτιμήθηκε μέσω της εξέτασης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, σε σύγκριση με τον αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης εναλαπρίλη1. Η καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης είναι επίσης γνωστή ως συστολική καρδιακή ανεπάρκεια (HF)3. Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης ενδείκνυται σε ενήλικες ασθενείς για την θεραπεία της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης 4. Δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία του διαβήτη.

Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μείωσε τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης – μια μέτρηση των μέσων επιπέδων γλυκόζης του αίματος για τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες – έπειτα από ένα έτος θεραπείας για την καρδιακή ανεπάρκεια, και αυτή η επίδραση διατηρήθηκε για το τριετές διάστημα της παρακολούθησης της μελέτης1. Στην ανάλυση, η έναρξη της ινσουλίνης ή από του στόματος χορηγούμενων παραγόντων για τον διαβήτη μειώθηκε επίσης στην ομάδα του συμπλόκου σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης1. Τα ευρήματα βασίζονται στα δεδομένα από την PARADIGM-HF, τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που διεξήχθη ποτέ για την καρδιακή ανεπάρκεια5, και παρουσιάστηκαν στην 66η Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

«Ο διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην καρδιακή ανεπάρκεια και συνδέεται στενά με την εξέλιξη της νόσου, θέτοντας τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου», δήλωσε ο Scott Solomon, ιατρός, Διευθυντής μη-Επεμβατικής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, Καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και επικεφαλής της ερευνητικής εργασίας. «Αυτή η ανάλυση υποδηλώνει ότι εκτός από τα αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιακή ανεπάρκεια που αποδείχθηκαν στην PARADIGM-HF, το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια που έχουν και διαβήτη».

Διεξήχθη μια ανάλυση 3.778 ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης στη δοκιμή PARADIGM-HF οι οποίοι διαγνώστηκαν με διαβήτη ή είχαν επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης≥6,5% κατά την έναρξη, χωρίς αναφερόμενη διάγνωση κατά τον αρχικό έλεγχο (98% των ασθενών που αξιολογήθηκαν είχαν διαβήτη τύπου 2). Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις του συμπλόκου σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης  έναντι της εναλαπρίλης στον γλυκαιμικό έλεγχο, μετρώντας τα επίπεδα HbA1c των ασθενών κατά τον αρχικό έλεγχο και τις επισκέψεις παρακολούθησης στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο έτος, καθώς και αξιολογώντας την έναρξη της θεραπείας των ασθενών με από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα ή ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αυτή η ύπο-ανάλυση κατέδειξε ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μείωσε τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 0,26% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους παρακολούθησης, σε σύγκριση με τη μείωση ύψους 0,16% που επέφερε η εναλαπρίλη (p=0,0023)1. Σε διάστημα τριών ετών, τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης παρέμειναν σταθερά χαμηλότερα στους ασθενείς που έλαβαν αγωγή με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης σε σύγκριση με την εναλαπρίλη, με τη συνολική μείωση να ανέρχεται σε 0,14% (95% CI [0,06, 0,23]· p=0,0055)1. Επιπλέον, 29% λιγότεροι ασθενείς που ακολούθησαν αγωγή με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης ξεκίνησαν θεραπεία με ινσουλίνη για την επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου (114 (7%) έναντι 153 (10%) ασθενών, HR 0,71, 95% CI, 0,56-0,90· p=0,0052)1. Αποδείχθηκε ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με την εναλαπρίλη στους ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη κατά την έναρξη1,6,7.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι πέραν από την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα στα καρδιαγγειακά συμβάντα, το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μπορεί να επιφέρει σημαντικά μεταβολικά οφέλη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και διαβήτη», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head, Drug Development και Chief Medical Officer της Novartis. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα και αποτελεί δέσμευση η προσπάθειά μας να κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη του συμπλόκου σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης για τους διάφορους πληθυσμούς ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια».

Σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια (HF) είναι μια απειλητική για τη ζωή πάθηση, η οποία προσβάλλει πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως8. Αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών9,10. Περίπου οι μισοί άνθρωπο με HF πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης 11. Μειωμένο κλάσμα εξώθησης σημαίνει ότι η καρδιά δεν συστέλλεται με αρκετή δύναμη, οπότε εξωθείται λιγότερο αίμα12. Η HF αποτελεί μείζονα επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία, η οποία επί του παρόντος κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 108 δις δολάρια κάθε χρόνο, τόσο σε άμεσες όσο και σε έμμεσες δαπάνες9,13.

Η Novartis έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο κλινικό πρόγραμμα παγκόσμιας κλίμακας στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας που έχει γίνει ποτέ έως τώρα στη φαρμακοβιομηχανία. Ονομάζεται FortiHFy και περιλαμβάνει πάνω από 40 ενεργές ή προγραμματισμένες κλινικές μελέτες, σχεδιασμένες να παράσχουν ένα εύρος πρόσθετων δεδομένων σχετικά με τη μείωση των συμπτωμάτων, την αποτελεσματικότητα, τα οφέλη για την ποιότητα ζωής και τα στοιχεία υπό πραγματικές συνθήκες με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης. Επίσης, έχει ως στόχο τη διεύρυνση της κατανόησης γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια.

Σχετικά με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης

Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης είναι ένα φάρμακο χορήγησης δις ημερησίως, το οποίο μειώνει την πίεση που ασκείται στην ανεπαρκούσα καρδιά. Αυτό το πετυχαίνει ενισχύοντας τα προστατευτικά νευροορμονικά συστήματα (σύστημα νατριουρητικών πεπτιδίων) και αναστέλλοντας ταυτόχρονα τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπερ-ενεργοποίησης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης (RAAS)4,14. Άλλα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια αποκλείουν μόνο τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπερ-ενεργοποίησης του RAAS3. Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης περιέχει τον αναστολέα της νεπριλυσίνης σακουμπιτρίλη, και τον αποκλειστή υποδοχέων της αγγειοτασίνης (ARB) βαλσαρτάνη4.

Στην Ευρώπη, το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης ενδείκνυται σε ενήλικες ασθενείς, για τη θεραπεία της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης ενδείκνυται για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια (CV) και νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (κλάσης II-IV κατά την Καρδιολογική Εταιρεία Νέας Υόρκης [NYHA]) και μειωμένο κλάσμα εξώθησης14. Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης συνήθως χορηγείται μαζί με άλλες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, σε αντικατάσταση ενός αναστολέα του ACE ή άλλου αποκλειστή υποδοχέων της αγγειοτασίνης (ARB). Οι εγκεκριμένες ενδείξεις ενδέχεται να ποικίλουν ανάλογα με την εκάστοτε χώρα.

Σχετικά με την PARADIGM-HF

Η PARADIGM-HF ήταν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη Φάσης III, η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και το προφίλ ασφάλειας του συμπλόκου σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης έναντι της εναλαπρίλης (ένας αναστολέας του ACE που μελετήθηκε ευρέως) σε 8.442 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης 15,16. Τα χαρακτηριστικά κατά την έναρξη έδειξαν ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν ήταν τυπικοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, κλάσης II-IV κατά την Καρδιολογική Εταιρεία Νέας Υόρκης (NYHA). Η PARADIGM-HF ήταν ειδικά σχεδιασμένη για να διαπιστώσει εάν το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια κατά τουλάχιστον 15% έναντι της εναλαπρίλης. Οι ασθενείς έλαβαν το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης ή εναλαπρίλη πέραν της υποκείμενης θεραπείας15. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο συνδυασμός του χρόνου έως την πρώτη εμφάνιση θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την καρδιακή ανεπάρκεια15.

Δήλωση αποποίησης

Το παραπάνω δελτίο περιέχει δηλώσεις σχετικά με μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να προσδιοριστούν από τη χρήση λέξεων όπως «υποδηλώνει», «ενδέχεται», «υποδηλώνοντας», «ενθουσιασμένοι», «δέσμευση», «διογκούμενη» ή παρόμοιους όρους, ή από ρητές ή έμμεσες διατυπώσεις αναφορικά με ενδεχόμενες νέες ενδείξεις ή ενδεχόμενη νέα επισήμανση του συμπλόκου σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης ή σχετικά με ενδεχόμενα μελλοντικά έσοδα από το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης. Δεν θα πρέπει να βασίζεστε άκριτα σε αυτές τις δηλώσεις. Αυτού του τύπου οι δηλώσεις σχετικά με μελλοντικές εξελίξεις βασίζονται στις τρέχουσες αντιλήψεις και προσδοκίες της διοίκησης αναφορικά με μελλοντικά συμβάντα και υπόκεινται σε σημαντικούς γνωστούς και άγνωστους κινδύνους και αβεβαιότητες. Σε περίπτωση που υλοποιηθούν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους ή τις αβεβαιότητες, ή αποδειχθούν εσφαλμένες οι βασικές υποθέσεις, τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που αναφέρονται στις δηλώσεις σχετικά με μελλοντικές εξελίξεις. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης θα υποβληθεί προς έγκριση ή θα εγκριθεί για επιπρόσθετες ενδείξεις ή πρόσθετη επισήμανση σε οποιαδήποτε αγορά ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ούτε μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης θα είναι εμπορικά επιτυχές στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες της διοίκησης σχετικά με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης θα μπορούσαν να επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από εγγενείς παράγοντες της έρευνας και της ανάπτυξης, όπως τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών και η πρόσθετη ανάλυση των υφιστάμενων κλινικών δεδομένων, οι ενέργειες εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών ή καθυστερήσεις ή κυβερνητικές ρυθμίσεις εν γένει, η δυνατότητα της εταιρείας να αποκτήσει ή να διατηρήσει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της, οι γενικότερες οικονομικές και βιομηχανικές συνθήκες, οι διεθνείς τάσεις όσον αφορά τη συγκράτηση των δαπανών στον χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών πιέσεων για μείωση των τιμών, τα ζητήματα ασφάλειας, ποιότητας ή κατασκευής, καθώς και κάθε άλλοι κίνδυνοι και παράγοντες που αναφέρονται στο τρέχον έντυπο Form 20-F της Novartis AG που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η Novartis παρέχει τις πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο τύπου ως έχουν σήμερα και δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να επικαιροποιήσει τις δηλώσεις περί μελλοντικών εξελίξεων που περιέχονται στο παρόν δελτίο ως αποτέλεσμα νέων πληροφοριών, μελλοντικών συμβάντων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Seferovic J, Claggett B, Seidelmann S, et al. Influence of Sacubitril/Valsartan on Glycemic Control in Patients with Heart Failure and Diabetes Mellitus: The PARADIGM-HF Trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology.
  2. Mentz RJ, Kelly JP, von Lueder TG, et al. Noncardiac comorbidities in heart failure with reduced versus preserved ejection fraction. J Am Coll Cardiol. 2014; 64(21):2281-2293.
  3. Yancy CW, Jessup M, Bozkurt B, et al. 2013 ACCF/AHA guideline for the management of heart failure: A report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association task force on practice guidelines. Circulation. 2013;128:e240-e327.
  4. Sacubitril/Valsartan Prescribing Information.
  5. McMurray JJV, Packer M, Desai AS, et al. Baseline characteristics and treatment of patients in prospective comparison of ARNI with ACEI to determine impact on global mortality and morbidity in heart failure trial (PARADIGM-HF). Eur J Heart Fail. 2014; 16(7):817-25.
  6. McMurray JJV, Packer M, Desai AS, et al. Angiotensin-neprilysin inhibition versus enalapril in heart failure. N Engl J Med. 2014; 371:993-1004.
  7. Kristensen SL, Preiss D, Jhund PS, et al. PARADIGM-HF Investigators and Committees. Risk Related to Pre-Diabetes Mellitus and Diabetes Mellitus in Heart Failure With Reduced Ejection Fraction: Insights From Prospective Comparison of ARNI With ACEI to Determine Impact on Global Mortality and Morbidity in Heart Failure Trial. Circ Heart Fail. 2016; 9(1).
  8. Global Burden of Disease Study 2013 Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 301 acute and chronic diseases and injuries in 188 countries, 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet. 2015; 386(9995):743-800.
  9. Mozaffarian D, Benjamin EJ, Go AS, et al. Heart Disease and Stroke Statistics—2016 Update: A report from the American Heart Association. Circulation. 2015; 133:e38-e360.
  10. Weir LM, Pfuntner A, Maeda J, et al. HCUP facts and figures: statistics on hospital-based care in the United States, 2009. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality, 2011.
  11. Owan TE, Hodge DO, Herges RM, et al. Trends in prevalence and outcome of heart failure with preserved ejection fraction. N Engl J Med. 2006; 355:251–259.
  12. Ejection Fraction Heart Failure Measurement. American Heart Association Website. Available at: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartFailure/SymptomsDiagnosisofHeartFailure/Ejection- Fraction-Heart-Failure-Measurement_UCM_306339_Article.jsp. Published March 24, 2015. Last accessed March 2017.
  13. Heidenreich PA, Albert NM, Allen LA, et al. Forecasting the impact of heart failure in the United States: a policy statement from the American Heart Association. Circ Heart Fail. 2013; 6:606-619.
  14. Langenickel T, Dole W. Angiotensin receptor-neprilysin inhibition with LCZ696: a novel approach for the treatment of heart failure. Drug Discovery Today. 2012; 4:131-139.
  15. McMurray JJ, Packer M, Desai AS, et al. Dual angiotensin receptor and neprilysin inhibition as an alternative to angiotensin-converting enzyme inhibition in patients with chronic systolic heart failure: rationale for and design of the Prospective comparison of ARNI with ACEI to Determine Impact on Global Mortality and morbidity in Heart Failure trial (PARADIGM-HF). Eur J Heart Fail 2013; 15:1062-1073.
  16. Clincaltrials.gov, NCT01035255. Link is external. Last accessed online March 2017.