Home » Διαφορές Μεταξύ Κοινού Κρυολογήματος και Γρίππης
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Διαφορές Μεταξύ Κοινού Κρυολογήματος και Γρίππης

Differences Between Common Cold and Influenza

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίππη είναι αμφότερες αναπνευστικές λοιμώξεις, αλλά αυτές προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους ιών. Σχεδόν κάθε άτομο μπορεί να υποστεί μια ή δύο προσβολές του κοινού κρυολογήματος ετησίως. Περισσότεροι των 200 ιών μπορεί να προκαλέσουν κρυολόγημα, αλλά οι ρινοϊοί είναι η συνηθέστερη αιτία. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος συνήθως αφορούν τη ρίνα και την κεφαλή. Η γρίππη οφείλεται στους γνωστούς ιούς της γρίππης, αλλά είναι πλέον σοβαρά νόσος με συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος και άλγη στο σώμα. Για τους φυσιολογικούς υγιείς ενήλικες αμφότερες οι νόσοι είναι αυτοπεριοριζόμενες και οποιοσδήποτε των μολυνθέντων θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα εντός ολίγων ημερών χωρίς την ανάγκη για ιατρική βοήθεια. Το άτομο που πάσχει από το κοινό κρυολόγημα μπορεί γενικά να συμμετέχει στην εργασία του, ενώ ο ασθενής με γρίππη δεν αισθάνεται γενικώς καλά μακράν του κρεβατιού. Γενικότερα, συστήνεται όπως ο φυσιολογικός υγιής ενήλικας ή παιδί εάν έχει μολυνθεί από το κοινό κρυολόγημα ή την γρίππη να παραμένει στο σπίτι και να λαμβάνει άφθονα υγρά προκειμένου να μην αφυδατωθεί και τα λοιπά ανακουφιστικά μέτρα.

Επειδή υπάρχει σημαντική σύγχυση όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και γρίππης κρίθηκε σκόπιμο η αναφορά ως προς τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο νόσων προκειμένου να αποφεύγονται τα διαγνωστικά λάθη και οι επιμέρους θεραπείες. Γενικότερα, τα συμπτώματα της γρίππης εμφανίζονται ταχέως (εντός 3-6 ωρών) και συνίστανται σε πυρετό, σωματικά άλγη, ξηρό βήχα και υπερβολική κόπωση. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι ολιγότερο σοβαρά και τα πάσχοντα άτομα αναφέρουν ρινική απόφραξη, παραγωγικό βήχα, ελαφρά κόπωση και περιορισμένα σωματικά άλγη.

Στον Πίνακα αναφέρονται οι διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και γρίππης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Armstrong GM, Cohen J. Infectious Diseases. London: Mosby 2000.
  2. Bennett JE, Dolin R, Blaser M (eds). Principles and Practices of Infectious Diseases. Elsevier Health Sciences, 2014.
  3. Center for Disease Control and Prevention. Key facts about influenza (flu) & flu vaccines. 2004-2015.
  4. Disease burden of influenza. (2017, April 19). In https://www.cdc.gov/flu/about/disease/burden.htm
  5. Flu-symptoms (2015). In https://www.nhs/uk/Conditions/Flu/Pages/Symptoms.aspx

Άφησε σχόλιο

Κάνε κλίκ εδώ για να αφήσεις σχόλιο